India2010 109-nyito

Az ájurvéda szerint hogyan határozhatjuk meg az egészséget?

Az ájurvéda az egészséget holisztikus szemléletben közelíti meg. A betegségmentes állapot még nem jelent egészséget. Az egészséges ember meghatározása az ájurvéda megfogalmazásában a következő:

Az az ember, akinek a doshái kiegyensúlyozottak, aki jó étvággyal bír, akinek minden testszövete és természetes funkciója megfelelően működik és akinek az elméje, a teste és a szelleme (Énje) derűs és üdvös, az egészséges ember.

(Sushrut Samhita, Sutrastha, 15. fejezet, 10. versszak)

Az emberek és az elemek kapcsolódása

Az ájurvéda szerint az emberek néhány testtípusra (Prakritire) oszthatók attól függően, hogy melyik biológiai energiából hordoznak többet, vagyis a Vata-Pitta-Kapha konfigurációinak megfelelően. Ez a konfiguráció a fogantatás pillanatában alakul ki és az egyén egész élete során ennek változatlanságára törekszik.

A Vata dosha felelős a mozgásért, a cselekvésért és az érzékelésért.

A Pitta dosha irányítja az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat.

A Kapha dosha feladata testszövetek és a szilárd váz kialakításában áll.

Vata

vataA Vata típusú embert sötét bőrszín, magas testalkat, hajlam az aggódásra jellemzi. A Vata dosha (levegő) uralta ember vékony és csontos. Kiegyensúlyozottság esetén kreativitás, alkalmazkodás és fizikai tünetmentesség jellemzi őket.  Az alábbi tevékenységek gyengítik a Vata egyensúlyt: túlzott testgyakorlás, álmatlanság és túlzott szexuális tevékenység. A levegő elem túltengésének fizikai megjelenése a száraz bőr, a törésre hajlamos csontok, a gázosodás és a székrekedés. A mentális tünetek az alábbiak: félelem, aggódás, aggályoskodás és idegeskedés.  A túl sok levegő energia csökkenthető hőkezelt és párolt ételek fogyasztásával, illetve, ha napjában három-négy óránként étkezünk. A sárgarépa, a rizs, a mungóbab mérsékli a levegő túltengését, a brokkoli, a főtt bab és árpa növeli a levegőelemet a testben ( gázosodást eredményezhet).

Pitta

pittaA világosbőrű és közepes testfelépítésű emberek Pitta emberek. Erőteljesen érzelmi beállítottságúak. A Pitta dosha (tűz) típusú emberek hajlamosak a tűz elem túltelítésére. Egészséges állapotban erősek, jó vezetők és meleg szívű, célorientált egyének. A Pitta doshát befolyásolja a meleg ételek, a tea, a kávé és az alkohol fogyasztása, a túlzott napfürdő és az elfojtott érzések.  A Pitta dosha kibillenése esetén mentálisan túlfűtötté, türelmetlenné és ingerlékennyé válnak azok, akiknek doshájukat a tűz energia jellemzi. Fizikai szinten a tűzhöz kapcsolható betegségek jelennek meg, mint a faggyúmirigy túltengése, a kiütés, a hasmenés, a fekély, a vér mérgeződése, a máj-, a vese-, az epehólyag-, a szív- és a lépbetegségek.

 

Kapha

kaphaA Kapha testalkat tipikusan erős felépítésű, közepesen sötét bőrtónussal. A Kapha dosha (víz) domináns emberekben a víz elem telítődhet. Amikor egészségesek, akkor erősek, izmosak, nyugodtak és hűségesek. Bizonyos ételek, főként az édességek és a tejtermékek gyengítően hatnak a Kapha folyamatok működésére. Ha a víz energia túlteng, az letargiát okozhat és a kapzsiság vagy a felhalmozás vágya uralja el az embert. Fizikai tünet a székrekedés, a túlsúly, a vizesedés, a szív- és vesebántalmak.