Keraláról általában

Keralába érkezve ez az a mondat, amivel lépten – nyomon találkozhatunk. Az Isten saját országa szlogen a dél-indiai Kerala állam turisztikai kampányainak egyik jelmondata is.  Angolul “God’s Own Country”, rövidített formájában “Godzone”, ritkábban “Godzown”.

Különböző mítoszok léteznek Kerala földjének keletkezéséről. Az egyik, a brahmai, a következőképpen magyarázza “Isten saját országának” megszületését: Vishnu isten Parasurama képében immár hatodszor született újra. Megszületésének célja az volt, hogy a világot megszabadítsa az akkor uralmon lévő Kshatryak kaszt erőszakos elnyomásától. Így hát Parasurama a világon élő összes Kshatryak férfit lemészároltatta és vérükkel öt tavat töltött tele. Miután elsöpörte a Kshatryak királyokat, egy tudós férfiakból álló tanács elé járult, hogy megtudhassa miként is vezekelhetne elkövetett bűneiért.  A bölcsek úgy vélekedtek, ahhoz, hogy a lelke ne legyen örökké átkozott, az összes általa elfoglalt földterületet oda kell ajándékoznia a Brahminoknak. Parasurama megfogadta a bölcsek tanácsát és Gokarnam-ba ment meditálni, ahol   az  Óceánok királya, és  a Föld istennője áldásukkal jutalmazták meg – megegyezett a tenger istenével, hogy amilyen messze el tudja hajítani a harci bárdját , addig tart majd országának határa. Vishnu megpörgette harci bárdját és Kanyakumaritól egészen Gokarnaig hajította. Ekkor a tenger az egyezségnek megfelelően visszavonult és kiemelkedett a szépséges Kerala földje. Parasurama 64 Brahmin családot telepített erre a területre, akiket északról hozott oda a  Kshatryak kaszt leöletésének vezekléséül.

A hindu szentírás szerint Keralát úgy is emlegetik, mint Parasurama Kshetram, azaz a “Parasuramák Földje” vagyis “Isten Saját Országa“, hiszen ő volt az, aki e földet visszaszerezte a tengerektől.