Banner Pic - Ayurveda_nyito

Az utazókat olyan csodálatos, s egyben professzionális kezelések várják, amelyek nemcsak különleges kényeztetést adnak a testnek, s nagy felüdülést a léleknek, hanem hosszútávon, a hazautazás után is sokáig éreztetik hatásukat. Az egészséges ember számára is nagymértékű változást hoznak a kezelések. Könnyedebb testérzet, megnövekedett energiaszint, erőnlét, ideális testsúly felé mozdulás, nagyfokú béke-nyugalom-örömérzet tartós beállta.  Azoknál, akiknél betegség megléte volt, mindenesetben nagyfokú javulás vagy a teljes egészségi állapot állt be. Hazatérve nagyobb vitalitással vetették magukat a hétköznapi teendőkbe, s akiknél változtatás volt szükséges, az út után könnyedén megtették.

Az egyensúly felbomlása

Az egészség természetes állapotunk. Betegség akkor alakul ki, amikor ezek az elemek kibillennek az egyensúlyukból, és egy vagy több elem túlteng.

A megfelelő emésztés, felszívódás és kiválasztás meggyengül, ha belső erőinket kibillenti a stressz, az elfojtott érzelem, az elégtelen táplálkozás vagy életvitel, a pihenés hiánya, a környezeti ártalom, az évszak és az időjárás változása. Ezek a méreganyagok (ama) felhalmozódását eredményezik, amely betegséghez vezet. A gyenge egészségi állapot (amely az egyensúly elvesztésével írható le) fő tényezői az elégtelen emésztés és a gyenge immunrendszer.

Ha az ételt elégtelenül emésztjük meg, hosszú ideig marad a fizikai testünkben. A tápanyagok nem szívódnak fel, így az étel bomlásnak indul és méreganyaggá változik. Ezek a mérgek okozzák a test legtöbb betegségét. Emiatt fontos a megfelelő emésztés.

Az immunrendszert gyengíti az elégtelen táplálkozás, a túlzott munkavégzés, a gyógyszerek és más élvezeti szerek túlzott fogyasztása.

Az összes ájurvédikus eljárásnak, diétának és készítménynek az a célja, hogy megőrizzék vagy helyrereállítsák a Vata-Pitta-Kapha egyensúlyát.

Az ájurvédikus kezelés

Olyan kéthetes ájurvédikus kezelést ajánlunk, ami ötvözi a wellnesst és a tisztítókúrát . Nyugaton sokan utaznak félévente Keralába, hogy ellensúlyozzák a stresszt, a nem megfelelő táplálkozás hatásait, ezzel az ájurvédikus utazással teljesen megőrizhető, fenntartható az egészségi állapot,  magas energiaszint, nyugalom…

A wellness – ájurvéda kezelések legkedveltebb típusa a két hetes tisztítókúra (Shodhana Chikilsa). A folyamat célja, hogy megtisztítsuk egész testünket az elemek közötti egyensúly visszaállításának érdekében.  A Gala Tours Dél-Indiába, Keralába, az ájurvéda hazájába viszi az utasait.

Az ájurvéda alapja a test melegítése,ami valljuk be, a trópusokon könnyebben megy, mint a mi éghajlatunkon. A kezelésekhez elengedhetetlen olajak és gyógynövények is inkább Keralában lelhetők fel, mint  ahogy a fenséges ételekhez használt fűszerek is itt teremnek. Ahhoz, hogy a kezelések igazán hatékonyak legyenek a melegen kívül a párás levegőre is szükség van, ami megnyitja a pórusokat a gyógynövények  hatóanyagai előtt.  Már az első pár nap után érezzük, hogy a mérgek távozásával egyre jobban érezzük magunkat, nincs puffadás, nincs stressz, kezdjük élvezni az életet. Olyan jóga gyakorlatokat, amilyeneket életünkben nem tudtunk elvégezni, az első hét után probléma mentesen csináljuk. A  két hét végeztével szinte újjászületve, néhány kilóval kevesebbel búcsúzunk Indiától abban a reményben, hogy a visszaállított egyensúlyunkat minél tovább meg tudjuk őrizni.  Ezt a kúrát érdemes évenként megismételni, aki egyszer már átélte a kúra utáni állapotot, szinte függővé válik és alig várja a következő alkalmat, amikor teste és lelke ismét olyan tökéletes egyensúlyba kerülhet, mint a kezelések után.

És most néhány szó a két hét menetéről:

Banner Pic - Consult the DoctorAhhoz, hogy az ájurvéda orvos személyre szabott kezelési tervet írhasson elő, meg kell határoznia a kezelendő személy testtípusát, amelyet egy teszt kitöltésével és egyéb fizikai vizsgálatokkal tudja megtenni.

Testtípusának meghatározása és esetleges panaszainak feltárása után az orvos elkészíti a kezelési tervet, mely egymásra épülő főként olajos, illetve gyógynövényes masszázsokból fog állni. Állapotától függően gyógynövényes készítmények fogyasztását is előírhatja. Az indiai masszázsok páratlan élvezetet adnak és sokrétű hatásukat hosszúideig megőrzik.

 

A tisztító kúra alatt alkalmazott leggyakoribb kezelések leírása:

Screen Shot 2013-05-28 at 5.35.56 PM

Abhyanga – Meleg gyógyolajjal végzett testmasszázs, melynek  során a kezelők hét testpozitúrában végeznek szinkron mozdulatokat a test két oldalán. A felhasználásra kerülő autentikus masszázs olaj típusát személyre szabottan határozzuk meg és választjuk ki, mely felszívódik a bőr mélyebb rétegeiben, majd a keringésbe kerülve fejti ki áldásos hatását a szervezetre. A meleg gyógyolaj és a masszázsmozdulatok, valamint az érintés varázslatos hatalma együttesen teremtik meg a testi- lelki harmónia állapotát.

udvarthana

Udvarthana – a kezelés különleges gyógynövény-őrlemény – gyógyolaj keverékkel végzett masszázs, ami nagyon hatásos elhízás, zsírlerakódás ellen, de segít a petyhüdt izmok megerősítésében, az izületek merevségének oldásában, valamint idült és heveny sokizületi gyulladás esetén is.

Screen Shot 2013-05-28 at 5.37.22 PM

Elakizhi – ájurvédikus őrölt növényeket és porokat tartalmazó vászon zsákocskákat melegen tartott gyógyolajba mártogatva a test részeihez ütögetjük , kezdve a talpon, haladva felfelé. A legélvezetesebb életerőt és vitalitást kiváltó kezelés, alkalmazható arthritis, reuma, rossz vérkeringés kezelésére.

Screen Shot 2013-05-28 at 5.38.39 PM

Navarakizhi – ennél a kezelésnél a vászonlabdacsokat főzőtt Navara rizzsel töltjük meg . A masszázs hasonlóképpen történik, mint az elakizhinél. Meleg tejbe mártogatjuk a labdacsokat és finoman ütögetjük, masszírozzuk a testet. Mondhatni – tejben, vajban fürösztenek. A bőr sima és feszes lesz tőle, de segít a magas vérnyomás, reuma, magas koleszterin kezelésére is.

Pizichil

Pizichil – olajfürdő , újabb kényeztető kezelés, amelynek során a terapeuták 4-5 l langyos olajban fürösztenek meg.  Rendkívül jó hatása van a bőrre és az idegrendszerre.

dhara02

Shirodara – az ájurvéda jelképe . A kezelés alatt a páciens a masszázságyon fekszik , homloka fölé felfüggesztett rézedényből 20 percen keresztül langyos olajat csurgatnak a két szemöldök közé. A kezelés transzcendentális élményt nyújt, semmilyen egyéb módon el nem érhető relaxált állapotba  kerül a páciens. Idegrendszeri bántalmak, stressz megszűntetésére szolgáló alap kezelés.

Screen Shot 2013-05-28 at 5.40.09 PM

Svedana ( indiai szauna) – Erős méregtelenítő eljárás, masszázs után ajánlott, fokozza a masszázs hatását, a gyógynövényes gőz fokozatosan melegíti fel a testet és az izzadás során a méreganyagok távoznak a testből.

Screen Shot 2013-05-28 at 5.40.58 PM

Nasya – a fej masszázst egy gyógynövényes gőzölés követi , majd az  orrlyukakba csepegtetett gyógyhatású készítményekkel indítják el a nyaktól felfelé eső régiók méregtelenedési folyamatát. Az orr ugyanis az az egyedüli nyílás a fejen, melyen keresztül a bejuttatott anyagok elérik az idegrendszer központját, s így sok idegrendszeri betegség kezelésében élen jár. Többszöri alkalmazásával gyógyítható az oly sok problémát okozó krónikus arc- és homloküreg gyulladás.

Virechanam – kb 6-8 nap elteltével a test felkészült az összegyűjtött méreganyagok elengedésére. Ekkor növényi alapú hashajtót kap a páciens kora reggel, aminek hatására a szervezetből távozik az évek alatt felgyülemlett méreganyag. Aznap célszerű csak folyadékot és rizslevest fogyasztani. Ez a művelet orvosi felügyelet alatt zajlik.

A fennmaradó időben a méreganyagoktól megszabadult testet tovább kényeztetik, mindenféle fiatalító kezelések várnak még a páciensre, köztük arcpakolás, újabb masszázsok és természetesen az elmaradhatatlan shirodara.

A kezelések fajtáját, mennyiségét, időtartamát minden esetben az orvos dönti el. A napi konzultáció során mód van a kezelési terv módosítására annak függvényében, hogy a páciens hogy reagál a kezelésekre és a gyógynövényekre.

Végezetül lássunk egy video-t arról, hogy is néz ki egy ájurvédikus kezelés: