kerala-yoga-package

A jóga, a keleti bölcselet egy formája, amely Indiában fejlődött ki, amely a nyugati kultúrákban igen elterjedőben van.

A jóga szó a szanszkrit „Yog” szóból ered, melynek jelentése összeköt, egyesít. Az egyéni lélek és az univerzális lélek egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is.

Screen Shot 2013-05-29 at 5.31.55 PMA jóga mozdulatai által nagyon hamar rugalmassá válunk és testünket könnyedebbnek érzékeljük. Emellett erősebbek leszünk, izmaink kidolgozottá válnak és az alakunk pedig gyönyörűen formálódik. Benne van a mozgás öröme és szépsége. Pontosan végrehajtott mozdulatok, nemcsak a gyakorló számára élvezetesek, hanem külső szemlélő számára is szemet gyönyörködtető a mozdulatok szépsége, ahol a koncentráció, a precizitás, a rugalmasság és az erő keveredik. A gerincoszlop, mely a test tartópillére erős és rugalmas lesz, ha deformitása volt, nagy százalékban számíthatunk arra, hogy visszatér az eredeti helyére. A jóga a gerinc rugalmasságát, valamint a belső szervek egészségének megőrzését, vagy betegségeinek helyreállítását célozza meg. A belső szervek gyógyulása azok masszírozása, nyújtása és bő vérellátása révén valósulnak meg. Mintegy mellékes adományként számíthatunk a testünk előnyös formai változásaira. A jógán a légzés szabályozott, mély és tudatos, mely segíti a gondolataink pörgésének leállását, s így belső békét tapasztalunk meg, valamint testi szinten nagy vitalitást ad, hiszen sokkal több oxigén jut el a sejtekig. Ezért lehetséges, hogy a nagyon megdolgoztatott izmok után sem lesz izomlázunk. Segíti az energiaáramlást a testben, ha valahol elakadás volt azt felszabadítja. Jógázás után órákig, esetleg napokig sokkal magasabb az energiaszintünk, s nagyobb vitalitásnak örvendünk. A jógaóra befejező akkordja, az óra végi relaxáció, fontosságát tekintve egyezik a megelőző testgyakorlással, hiszen az általa átélt teljes testi-lelki ellazulás megérkeztet minket a béke, a jóllét, a harmónia érzéséhez, újból megtapasztalhatjuk a gyermekkorban oly gyakori „csak vagyok, és nagyon jól érzem magam” állapotát.

Összhangban – a jóga és ájurvéda kapcsolata

Screen Shot 2013-05-29 at 5.32.01 PMA jóga és az ájurvéda közös gyökerekből ered: mindkettő a Védákig vezethető vissza.Az ájurvédát másképpen jógikus gyógyászatnak is hívják, hiszen a gyógyításban a jóga módszereit is használja- ászanákat, pránájámát, relaxációt, meditációt.  Az általunk szervezett  tisztító kúrákat a minden napos jóga gyakorlás kíséri. Reggel és délután nyílik lehetőség jógázni , indiai mester vezetésével. Az órákon a részvétel nem kötelező, de mindenképpen ajánlott a sikeres kúra érdekében.

Tapasztalja meg, hogy micsoda fantasztikus és felszabadító érzés Keralában az ájurvéda őshazájában, az Indiai óceán finom homokos partján, a lengedező pálmafák tövében jógázni, átadni magunkat a nyugalomnak és békének és az ájurvéda tanításainak.