ColorsofIndia16

Az ország számokban:
– Területe: 3,29 millió km2
– Államformája: köztársaság
– Lakóinak száma: kb. 1,1 milliárd
– Fővárosa: Delhi
– Nagyobb városok: Mumbai, Kolkata, Bangalore, Chennai, Hyderabad
– Nyelv: hindi, angol és 15 egyéb hivatalos nyelv

agroinform_20111108222935_1330137_92711053Időjárási viszonyok:

A fő turistaszezon októbertől márciusig tart: ez a száraz, hűvösebb évszak Indiában, és a legkellemesebb az európaiak számára. Eső nem valószínű, a várható hőmérséklet 20-34 °C fok körül lesz.

helyipenzFizetőeszközök:

Indiai rúpia 1 USD = kb. 45 INR; 1 EUR = kb. 65 INR; 1 INR = kb. 4.5 HUF

Pénzváltásra a helyszínen mindenhol van lehetőség. Leginkább az USD illetve Euro használata ajánlott készpénzt illetően. ATM-ek a legtöbb városban vannak, főképp Visa, illetve a Master Card használható.

elektr1Elektromosság:

220V, 50-60Hz. A dugaszolóaljzatok egy része európai csatlakozókhoz is megfelelő.

pic50904Időeltolódás:

+ 4,5 óra ( nyári időszámítás idején: 3,5 óra )

id15

Közlekedés:
A közutak állapota változó: a főutak elfogadható minőségűek, a mellékutak viszont sokszor kátyúsak, nem mindig teljesen aszfaltozottak.

Traditional Rural Indian Family in a village in Rajasthan

Ajánlott ruházat és felszerelés:
Könnyű, nyári ruházat, elsősorban pamut alapanyagú ruhák. Az erős napsütés miatt javasolt a napszemüveg, kalap, illetve napvédő krém használata. Térd feletti nadrág/szoknya, illetve ujjatlan felsőrész viselete kevésbé javasolt.Jó, ha a felszerelés része: szúnyogriasztó (AUTAN Tropical spray-t javasoljuk), magas faktorú napkrém, kalap vagy kendő, frissítő kendő, WC-papír, szappan, vagy fertőtlenítő kézmosó folyadék, kisebb saját törölköző, füldugó, övtáska, zseblámpa (a szállodában áramszünetek előfordulhatnak, ezért nagyon fontos!)

97311_indiai06Étkezés:

Az indiai ételek nagyon változatosak, mindenki talál ízlésének megfelelőt. A csapvíz sehol nem fogyasztható! Palackozott vizet, üdítőket mindenhol lehet kapni. Alkohol leginkább csak a szállodákban és magasabb osztályú/turista- éttermekben kapható. A gyümölcsök közül csak a meghámozhatókat szabad fogyasztani. A helyi konyha csípős, disznó-, illetve marhahúsra ne számítsunk. A saláták fogyasztását kerüljük. Érzékenyebb gyomrúaknak a keleti higiénés viszonyok miatt feltétlenül óvatosnak kell lenni. Ajánlott védekezés: rendszeres kézmosás szappannal.

8812Fotózás, videózás:

Legtöbbször külön kell fizetni érte, ahogy a videózásért is, ami általában drágább.

Fotó- és videó-készülékeinkhez feltétlenül hozzunk tartalék filmet, memória-kártyát, illetve elemeket, mert ezek beszerzése nem mindenhol biztosított!

higieniaHigiénia, egészségügyi előkészületek:

A higiénés körülmények elfogadhatóak, elegendő betartani a higiénés alapkövetelményeket. A csapvizet csak fürdésre használjuk, inni csak palackozott vizet igyunk! A gyümölcsöt mindig hámozzuk meg.

Az állandóan szedett gyógyszereinket ne hagyjuk itthon, valamint ajánlott egy kis egészségügyi csomagot összeállítani: hasmenés ellen ajánljuk a Smecta-t, Immodium-ot, továbbá jó, ha van nálunk fájdalom-, láz- és hányinger-csillapító, ragtapasz, némi kötszer, valamint vitaminok.

418690_356975814321591_1798815391_nKözbiztonság:

Készpénzt, bankkártyát és minden úti okmányunkat tartsuk övtáskában, vagy a ruhánk alatt. Mindenkinek ajánljuk, hogy fontosabb okmányairól (útlevél, biztosítás, bankkártya) legyen fénymásolata. Fényképezőgépünkre, videokameránkra egész úton figyeljünk oda. Csomagjainkat sose hagyjuk őrizetlenül.

Nagy_Gtfh_india_mobil_2Telefon, e-mail:

Mindkettő könnyen elérhető. Mobiltelefonunkat az utazás során a legtöbb helyen tudjuk használni. Internet: 1 óra, kb. 100 rúpia. Wi-fi a hotelekben gyakran biztosított. Telefonhívás helyi készülékről: kb. 150 rúpiából egy rövid hazai telefon elintézhető.