India rendkívül hagyománytisztelő ország, melyet leginkább az emberek életét átszövő vallás táplál. A hinduizmus több ezer istene a mai napig életük része, legyen szó az elefántfejű Ganésáról, a romboló Síváról vagy éppen a furulyázó Krisnáról. A napi rituálékat nem hagyja ki még az anyagiasabb beállítottságú üzletember sem. Az indiaiak nagy részének öltözködésében is a hagyományos ruhadarabok dominálnak, így például a hölgyeknél a színesebbnél színesebb szárik.

5Élnek olyan hagyományok is Indiában, melyekre a nyugati világ sokszor lenézően tekint, mint például a kézzel evés, a toalettpapír vagy a papírzsebkendő használatának mellőzése. Sokan nem tudják, hogy e hagyományok kialakulásának is megmagyarázható okai vannak, mint például az étkezés során úgy gondolják az indiaiak, hogy teljesebb lesz az emésztés, ha az összes érzékszervünk részt vesz a folyamatban.

Továbbá európaiként nehéz bármilyen pozitív gondolatot ébreszteni a kasztrendszer vagy a szervezett házasságok kapcsán. Ha az ember hosszabb időt tölt azonban Indiában, mindennek a miértje elkezd derengeni, amíg nem maga is meglátja e fogalmak pozitív, védelmező szerepét.