ayur2-nyito

Az ájurvéda a hinduk ősi orvostudománya. Rendszere sokkal tökéletesebb, mint az európai, mert a konstitúciót gyógyítja, nem a betegséget

Rabindranath Tagore

Az ájurvédát – ezt a több mint 5000 éves, változatlan formában gyakorolt ismeretanyagot – szó szerint az élet tudományaként fordíthatjuk le. Mint, ahogy a napjainkban ismét divatba jött jóga is életmódot, életstílust nyújt mindenkinek, az ájurvéda is összetett. Középpontjában a holisztikus szemlélet áll, az élet igenlése.

_MG_1010 copyA megközelítés alapja az, hogy minden élőlény az öt alapvető elem (föld, víz, tűz, levegő és éter) és az ezekből összetevődő három életenergia (vata: éter és levegő, pitta: tűz és víz, kapha: víz és föld) egyedülálló elegye. Az egészség megőrzése abban áll, hogy ezeket az erőket egyensúlyban és harmóniában tartjuk.

Ayurveda--Recepta-na-Mlodosc-207715Az ájurvéda segítségével, többek között olyan betegségeket lehet hatékonyan orvosolni, mint például a magas vérnyomás, az idegrendszeri problémák, az alvási rendellenességek, mozgásszervi fájdalmak, allergiás tünetek, ízületi bántalmak, emésztési gondok (felfúvódás, székrekedés stb.) és még lehetne sorolni. Ezek a betegségek elsősorban az életmódunknak köszönhetően alakultak ki, hiszen kiegyensúlyozatlan a táplálkozásunk, mozgásszegények a napjaink. A kialakult helyzetért hiába okoljuk a mai, rohanó világot, a megoldás kulcsa a kezünkben van. Mindenki saját magáért, a saját teljességéért felelős. Az ájurvéda a fentiek orvoslására egy olyan módszert jelent, amely a helyes életvitel felé irányít bennünket. A kedvező egészségügyi hatások mellett a fő cél, hogy a kezelések során visszanyerjük természetes szépségünket.

Az alapos orvosi konzultációt követően sor kerül a gyógyító eljárások alkalmazására, amelyek részben a betegség okának megszüntetését, részben pedig a tünetek enyhítését szolgálják. A terápiákat három nagy részre lehet bontani, az előkészítő folyamatra, amely során olajozás és izzasztás történik, a tisztító és kiválasztó terápiára, az úgynevezett „panchakarmára”, amely során öt tisztító eljárás révén szabadulunk meg elraktározódott mérgeinktől, és az azt követő harmonizálásra, amely segíti a test-lélek-szellem békéjét, az ellazulást, így téve teljessé a holisztikus megtisztulást. Itt elsődlegesen a normál étrendre és a javasolt napirendre való fokozatos áttérésre tevődik a hangsúly.

A megtisztulás után fiatalító eljárásokra is sor kerülhet, a rasayana segítségével a fiatalosságot, a szépséget és az immunitást növelhetjük.

Ennek a spirituális tudásnak számos egyedülálló előnye van:

1. Az emberekre egyénként tekint és nem általános csoporttagként
2. A betegség okának gyökerét keresi és nemcsak a tünetek kezelésével foglalkozik
3. Csak természetes eljárásokat használ
4. A gyógyító eljárások mellékhatástól mentesek