Napier Museum head

Kirándulást teszünk Kerala állam fővárosába Trivandrumba, mely egykor a Travancore-i királyi család és a maharaja székhelye volt. Utunk során először is megtapasztalhatjuk az indiai forgalom kaotikus voltát, mely már önmagában egy élmény a messziről jött ember számára, kezdve az angoloktól örökölt bal oldali közlekedéstől, a bármelyik irányból érkező háromkerekű riksákon és kétes állapotban lévő, ám feladatát remekül ellátó piros buszokon át, a hömpölygő gyalogosforgalomig.

Attukal PonkalaElsőként meglátogatjuk a 260 éves, monumentális Padmanabhaswamy templomot, mely 2011-ben a benne rejlő óriási, mintegy 4000 milliárd forintnyi kincs megtalálását követően világhírnévre tett szert. Ebbe a templomba csupán hindu vallásúak léphetnek be, ám kívülről mi is megtekinthetjük a 365 faragott pillér egy részét.

Trivandrum SecretariatKövetkező állomásunk a templom szomszédságában található 1840-es években épült Kuthira Malika, azaz a Lovas palota. Nevét a déli tetőt támogató konzolokba faragott 122 lóról kapta. Az épület remekül példázza a tradicionális keralai építészeti stílust, gazdagon díszített, fából készült sátortetős, oszlopos, verandás épületeivel, belső udvaraival. A palota ad otthont az egykori királyi család tulajdonát képező tárgyakat bemutató múzeumnak. A gyűjteményben találhatunk többek között Kathakali figurákat, belga tükröket, kristálycsillárokat, festményeket, szobrokat, hangszereket, fegyvereket, elefántcsont faragványokat és még megannyi gyönyörűséget.

Ezután megtekintjük az állami tulajdonú SMSM Kézműves Intézetet, majd ellátogatunk a város egyik jelképének tartott Napier Múzeumba, mely egy helyszínen több látnivalót tartogat számunkra. Az Indo-szaracén stílusban épült, természetes „légkondicionálással” rendelkező múzeumot gyönyörű park veszi körül, ahol a helyi családok, fiatalok szívesen töltik szabadidejüket. A múzeum gyűjteményén kívül megtekinthetjük a szomszédos épületekben található galériákat, ahol kortárs festők műveit is megcsodálhatjuk, továbbá a Napier Múzeum kertje ad otthont a város állatkertjének is.