Padmanabhapuram Palace 1_head

Az egykori Travancore királyság központjába vezet utunk, hogy megtekintsük Ázsia legnagyobb fapalotáját, a lélegzetelállítóan szép, tradicionális keralai stílusban épült Padmanabhapuram palotát és visszarepüljünk egészen a 16. századig annak rózsa- és teakfa faragványokkal gazdagon díszített, antik falak között sétálva.

Palace Clock towerA több, különböző korból származó épület egészen különleges enteriőrrel rendelkezik. Az ájurvéda hazájában nem is várhatunk mást, minthogy az építészet is eltérő fogásokat alkalmazzon. A csillogó fekete padlózat jaggery (melaszos nád- vagy pálmacukor), lime, tojásfehérje, égett kókusz, faszén és folyami homok különleges keverékéből készült. A nyári hónapokban hűtést biztosít, az esős évszakban pedig meleget ad. A bútorok sem mindennapiak. A 600 éves, úgynevezett fűszeres ágy, mely királyok fekhelyeként szolgált, és gyógynövényekkel átitatott alapanyaga őrizte a fejedelmek egészségét és fiatalságát.

Palace interiorsA bemutatott tárgyak között találhatunk mahagóni hangszert, kínai faragással díszített királyi trónt, freskókat, a 18. század óta folyamatosan világító réz olajlámpást, és megannyi remekművet. A teljesség igénye nélkül, a palota részeit képezik a szabadtéri fürdő, a gránitpadlós táncterem és az Ázsia egyik legöregebb, még ma is működő szerkezettel bíró óratoronya.

A palota után utunk Balaramapuram városba vezet, mely a mai napig tradicionális eljárásokkal készült, kézzel szövött textíliájáról híres, mely mind ünnepi, mind mindennapi viseletet biztosít a helyiek számára.