Naplemente 2_head

Elhagyjuk Keralát. Az indiai szubkontinens legdélebbi pontjához vezet utunk, a Tamil Naduban található, megannyi mitológiai történet színhelyére, Kanyakumariba, ahol 3 tenger találkozik: az Arab-tenger, a Bengáli-öböl és az Indiai óceán. A kisváros elhelyezkedésnek köszönhetően a látogató egy pontból láthatja a felkelő és a habokba lebukó Nap aranysárga korongját.

Kanyakumari fő nevezetességei a szárazföldtől nem messze fekvő két sziklás sziget. Az egyiken egy Thiruvalluvart (tamil költőt) ábrázoló 41 méter magas szobor áll, a másik a Vivekananda Rock Memorialnak ad helyet.

A parton található Gandhi emlékműben egykor az ország hősének hamvait tartották a tengerbe szórás előtt. Maga az épület is Gandhi szellemét idézi, hiszen a kialakításában hindu, muszlim és keresztény elemek keverednek. A tetőn található kis résen átszűrődő fény minden évben Gandhi születésnapján az egykor hamvainak helyet adó talapzatra világít.

Utunk során betérünk a dravida építészeti stílusban készült Suchindram templomba, mely India szerte egyedülálló, hiszen szentélyében a hindu szentháromságot, Brahmát, Visnut és Sívát egy jelképen ábrázolják, így a templomot is mindhármuknak szentelték. A templomban megtekinthetünk megannyi szimbolikus szobrot, néhány Kama Szutrára utaló alkotást, megkongathatjuk a zenélő oszlopokat és tiszteletünket tehetjük az egyetlen női alakban ábrázolt Ganésa előtt.